Saltar al contenido

Recorregut Musical

3 julio, 2018

Els Grabals, tot i ser els músics dels Castellers de Sant Cugat, també han tocat per altres entitats com els Geganters, els Bastoners i fins i tot per altres colles castelleres. Actualment l’escola de gralla i timbal dels castellers, ha deixat d’impartir les seves classes per sumar-se al nou projecte d’Escola de Música Tradicional de Sant Cugat (). Tot i així es mantenen els assajos de grup que tenen lloc a la Casa de Cultura els dissabtes pel matí.

Ballugall no només fa temes de ball de pagès, el seu repertori inclou músiques tradicionals del món i de la cultura popular de ses illes amb cançons de nova creació. Ballugall es crea amb l’objectiu principal de reviure el projecte Racó de Tramuntana (Associació Pollencina de Ball) que passa per la creació dels seus propis temes com Jota de Tardor, amb l’objectiu que totes les peces es puguin ballar i que els balladors puguin gaudir de la música tradicional.

Aquest projecte significa la culminació de la maduresa del grup. Pràcticament tot el repertori està format per peces de composició pròpia de diferents membres del grup, basades en els patrons tradicionals incorporant influències diverses d’altres tradicions i grups musicals que hem anat coneixent al llarg de tots aquests anys. També és el resultat d’un treball de conjunt, una manera de treballar en què cadascú aporta la seva creació i la resta dels membres la fem créixer a mesura que l’anem rodant.

Divendres 21 d’agost es van obrir les portes del Festival que en aquesta 22a edició ha impulsat un cartell renovat amb tot un seguit de grups d’arreu dels Països Catalans amb l’idea de consolidar-se com un festival de referència de la música popular|well-liked catalana. El grup 22 Strings Quartet format per 4 virtuosos de la guitarra van actuar per la tarda al Centre Cívic de la Granadella oferint un recorregut musical clàssic amb diferents peces de compositors com Enric Granados, Emili Pujol Joaquim Malats.

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura ( Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ). Es pot considerar que aquest petit disc fou el motor d’engegada del nostre grup, ja que a partir d’aquests èxits inicials varem decidir-nos a treballar seriosament la nostra música. Aprendrem cançons, sempre amb moviment i utilitzant materials que ens ajudarà a assolir allò que pretenem. Cantarem amb tonalitats, modes i ritmes molt variats, per donar un vocabulari força complet del llenguatge musical. Donarem eines perquè després pugueu seguir jugant en família, per absorbir i mantenir viva la música de la nostra cultura.