Saltar al contenido

Música

3 julio, 2018

Els següents temes han estat gravats pels Grallers i Tabalers dels Castellers de Barcelona de l’any 1997, al seu local d’assaig i passats a format WAVE. Estem parlant doncs de Diables de Sant Cugat, Gegants de Sant Cugat, Caparrots de Sant Cugat, Esbart Sant Cugat, Bastoners de Sant Cugat, Grup Mediterrània i Castellers de Sant. Us oferim també en aquest format, uns quants temes interpretats pel grup Carba-Sons, Grallers de Figueres. Preservar i potenciar les diferents activitats de cultura populars i tradicionals catalanes que es duen a terme en el municipi.

Els Grabals és el grup de gralles i timbals dels Castellers de Sant Cugat. La colla sempre ha apostat per la bona formació dels seus grallers i timbalers, per la seva qualitat. Provinent de l’animació de carrer i del teatre (disciplines on encara està en actiu amb altres projectes extra-musicals) s’ha format musicalment sota la tutela de Xavi Rodriguez i Aniol Casadevall. També ha estudiat solfeig i cant a l’escola de música la Casa Groga, de Sant Gregori. Va formar part de la secció musical del grup d’animació Gas Boig.

Vol integrar a totes aquelles entitats de cultura popular i tradicional catalana de Sant Cugat del Vallès que tinguin el seu origen en els balls populars, que participen en els Seguicis de Festa Major| i que duguin la seva activitat al carrer. Actualment estudia guitarra amb el mestre Jaume Tugores, també es dedica a la docència musical i de danses tradicionals, dirigeix les corals mixtes d’adults Bell Ressó i Vall d’Aro i la infantil l’Esclop, a més forma part del grup de música tradicional Orgue de Gats, i fa actuacions en solitari.

En Jordi prové del món de la Cobla. Sota l’ensenyament del mestre Jordi Figaró, va assolir el Grau Mig de Flabiol i Tamborí. No obstant, les seves inquietuds dins de l’ambient del folk el van dur a participar en la FESTCAT, on va ampliar la seva formació sota el mestratge de Joan Moliner i Carles Mas, en diferents edicions del taller. Neix de la necessitat d’un espai de debat per tal d’unificar esforços en els interessos de les entitats de la cultura popular i tradicional i catalana.

Adreçat a un públic divers, ha reunit un cartell de 8 reconeguts grups de música tradicional amb concerts d’havaneres i sardanes combinats amb la força emergent dels grups que fusionen la musica tradicional amb el rock i els ritmes celtes amb lletres reivindicatives que han convidat a ballar i a viure la festa. L’any 2003 es decideix fundar l’Escola de gralla dels Castellers, on els músics d’aquell moment comencen a fer classes individuals per parelles amb professors qualificats.