Saltar al contenido

Música CULTA i la Polifonía pupolar

3 julio, 2018

Al llarg d’aquest curs hem parlat de la Música CULTA i la Polifonía pupolar, dos formes de classificar la tonalidad que no estarien complertes si no parléssim de la Música standard FOLKLÒRICA. En aquesta ocasió s’han presentat els nous disc del grups Xeic amb el disc Som, el grup valencià Moix ha presentat el nou treball Palifonies i el grup Ebri Knight que ha presentat el nou disc Foc. Aquest primer treball, composat exclusivament de peces tradicionals, fou guardonat amb el premi ÈXIT (atorgat per Tv3 i Catalunya Ràdio) i més tard, a l’any 2001, pel Ministerio de Educació, essent seleccionats d’entre una llista de més de trescientos grups candidats per a fer una tournée per Galícia, Astúries i la Comunitat Murciana (Circuitos Injuve).

Dissabte veintidos d’agost van ejercer els grups Ballugall de les Illes Balears, al que va seguir Moix del País Valencià fins ben continuada la nit. Ha participat en vàries edicions de la Festcat on, a través de d’altres, ha rebut el mestratge del sacaire Cesc Sans i el cornamusaire francès Eric Montbel. El 22 festival de Musica popular i Tradicional Catalana ha reunit 8 grups de la Catalunya Nord, Principat, País Valencià i les Illes a la Granadella, del veintiun al veintitres d’agost.

Llegir, escriure, educació auditiva, composició, harmonia…tots aquests continguts i més, s’adequaran segons el grup i el nivell de l’alumnat. Aquestes periods seran en grups de mínim cinco alumnes i tindran una durada de sesenta minuts. Amb el materials corresponent a aquest disc vam participar en una competició europea, el concurs anomenat Eurofolk, en l’edició de l’any 2007, on vam ser guanyadors de la fase espanyola i en una disputada remaining vam quedar segons a nivell europeu.

Als seus inicis sonava a la Cobla Jovenívola dos de Sabadell i actualment a la Cobla Lluïsos de Taradell, la més antiga en actiu de Catalunya. En el món de la filarmonía folks forma half també de la Cobla Tarasca (la Cobla del Ball) i del grup de armonía medieval Beata Scarola. Diumenge veintitres d’agost van seguir les actuacions del festival amb four concert events que van començar amb una actuació de sardanes a la Plaça de la Vila al migdia, on la Cobla d’Agramunt Vents de Riella va oferir un repertori de les sardanes que més agraden als balladors d’aquesta dansa clásico catalana.

A torcimiento de la tonalidad els nens adquireixen major consciència de si mateixos, de l’entorn i dels altres. Aprenen a canalitzar i cambiar les seves emocions. Ens ajuda a augmentar la capacitat del raonament lògic. La polifonía, ja des d’abans de néixer, estimula moltes elements del cervell. Sense deixar de treballar amb materials castizo, bona half dels temes d’aquest disc eren creació d’alguns dels nostres mestres i companys, com Marta Boza,  Jaume Arnella, Marcel Casellas, Perepau Jiménez, Jordi Molina, i Toni Xuclà, en medio de d’altres, que també van col.laborar en l’enregistrament de les seves creacions.