Saltar al contenido

Escola de Música de Bellpuig

3 julio, 2018

L’Escola de Música de Bellpuig és seu de la Xarxa d’Escoles de Música Tradicional a Bellpuig. L’any 2006 s’introdueix el timbal a l’escola. Aquesta formació es complementa amb assajos de grup, necessaris per a poder tocar a plaça. És a partir d’aquests assajos conjunts que es decideix batejar el grup amb el nom de Grabals. Un grup de nivell amateur, on els seus components formen part de la colla castellera, però a la vegada, està obert a tota aquella gent que vulgui aprendre a tocar la gralla el timbal.

Dissabte 22 d’agost van actuar els grups Ballugall de les Illes Balears, al que va seguir Moix del País Valencià fins ben continuada la nit. Ha participat en vàries edicions de la FESTCAT on, entre d’altres, ha rebut el mestratge del sacaire Cesc Sans i el cornamusaire francès Eric Montbel. El 22 Festival de Música Popular i Tradicional Catalana ha reunit 8 grups de la Catalunya Nord, Principat, País Valencià i les Illes a la Granadella, del 21 al 23 d’agost.

A través de la música els nens adquireixen major consciència de si mateixos, de l’entorn i dels altres. Aprenen a canalitzar i transformar les seves emocions. Ens ajuda a augmentar la capacitat del raonament lògic. La música, ja des d’abans de néixer, estimula moltes parts del cervell. Sense deixar de treballar amb material tradicional, bona part dels temes d’aquest disc eren creació d’alguns dels nostres mestres i companys, com Jaume Arnella, Marcel Casellas, Perepau Jiménez, Jordi Molina, i Toni Xuclà, entre d’altres, que també van col.laborar en l’enregistrament de les seves creacions.

Ha sonat en la secció musical del grup d’animació Gas Boig, ha format {part|half} del grup Grallers de Cervellí, de la colla de sacaires Tocabordons, del cor de l’AMTP i del grup de folk-rock Sacsimort. Col.labora amb els Ministrers de Figueres, i ha participat ens els enregistraments del grup de música electrònica Juglans Regia, del grup trash-punk Fiasko i del grup metal Olvido. Actualment a part de la docència musical (grup de grallers Cornallers del Terri) també sona amb el grups Gralla de Boix, Quarts de Tres, Beata Scarola i el projecte Martiri Gironell.

Els cursos de gralla i timbal dels Geganters de Sant Cugat estan oberts a qualsevol persona interessada en aquests instruments i en el món dels gegants. Es realitzen els divendres a la tarda i estan dividits per nivells. Aquests cursos es complementen amb assajos quinzenals els diumenges al matí en els que es practiquen les peces que s’interpretaran a les cercaviles.