Saltar al contenido

Els Groullers

3 julio, 2018

El 22 Festival de Música Popular i Tradicional Catalana ha reunit 8 grups de la Catalunya Nord, Principat, País Valencià i les Illes a la Granadella, del 21 al 23 d’agost. Els cursos de gralla i timbal dels Geganters de Sant Cugat estan oberts a qualsevol persona interessada en aquests instruments i en el món dels gegants. Es realitzen els divendres a la tarda i estan dividits per nivells. Aquests cursos es complementen amb assajos quinzenals els diumenges al matí en els que es practiquen les peces que s’interpretaran a les cercaviles.

Aquest treball va ser la nostra primera experimentació conscient amb els tres quartans en aquesta formació que va donar nom al disc (Tres Quartans amb Folre). Un treball de precisió i depuració en el so, d’aprofundiment dels unísons del sac, el flabiol i la tarota, aprofitant tot el coixí harmònic que aporten el baix elèctric i l’acordió diatònic i la base rítmica de les percussions i la bateria.

A través del timbal els més petits aprendran nocions de ritme bàsiques alhora que coneixen la festa major, les seves músiques i les tradicions que defineixen la cultura popular i tradicional catalana. A part es treballarà la sensibilització musical a través de la cançó, l’audició, la dansa i la creació. Aquestes sessions seran en grups reduïts (màxim 5 alumnes) i tindran una durada de 45 minuts.

El grup de músics dels Geganters de Sant Cugat està integrat actualment per una dotzena de grallers i 5 timbalers que acompanyen els gegants Joan i Marieta a actuacions arreu de repertori d’aquest grup de músics tradicionals està integrat per peces típiques del repertori de cercavila, pasdobles, polques, jotes, balls de gegants…L’any 2008, davant l’interès de diversos membres de la colla gegantera d’aprendre a tocar la gralla i el timbal, es van iniciar els cursos de música tradicional impulsats pels Geganters de Sant Cugat i oberts a la ciutat. L’única condició per participar-hi era la d’entrar a formar part de la colla. El professor que se’n feu càrrec és el graller i tarotaire mataroní Pol Ducable. L’any 2013 les classes de gralla i timbal van passar a ser impartides per professors de l’Escola de Música de Sant Cugat.

De formació clàssica, pianista de base, es va passar a l’acordió diatònic a l’AMTP de la mà de Perepau Jiménez, ampliant la seva formació amb el mestratge d’altres acordionistes destacats, com Daniel Violant, Carles Belda, Cati Plana, Ignacio Alfayé, Marc Serafini, Iker Goenaga etc… i en les diferents edicions de l’ Escola Catalana de la Festa (FESTCAT), en les especialitats de música i dansa.