Saltar al contenido

Centre De Documentació De La Cultura Popular I Tradicional

3 julio, 2018

L’AMTP és un programa formatiu que cobreix la formació continuada de l’instrument, del llenguatge singular de la música tradicional i de context dels sonadors d’instruments tradicionals. El seu objectiu primordial és incidir en la millora del paisatge sonor de les festes i esdeveniments tradicionals i populars de Catalunya, garantint la correcta transmissió de tot un corpus de coneixements referits a la música tradicional i al seu entorn cultural: el món festiu i tots els seus elements. El grup editorial impulsor de la iniciativa es fa aquests dies ressò de la crida a la participació a totes les entitats de cultura popular (cobles, cors, orfeons, grups d’havaneres, esbarts, bandes de música, grups de teatre, etc. Les cançons digitalitzades estaran allotjades en un servidor del Grup Enderrock, qui realitzarà les pertinents declaracions a les entitats de gestió de drets d’autor.

Aquest treball va ser la nostra primera experimentació conscient amb els tres quartans en aquesta formació que va donar nom al disc (Tres Quartans amb Folre). Un treball de precisió i depuració en el so, d’aprofundiment dels unísons del sac, el flabiol i la tarota, aprofitant tot el coixí harmònic que aporten el baix elèctric i l’acordió diatònic i la base rítmica de les percussions i la bateria.

Adreçat a un públic divers, ha reunit un cartell de 8 reconeguts grups de música tradicional amb concerts d’havaneres i sardanes combinats amb la força emergent dels grups que fusionen la musica tradicional amb el rock i els ritmes celtes amb lletres reivindicatives que han convidat a ballar i a viure la festa. L’any 2003 es decideix fundar l’Escola de gralla dels Castellers, on els músics d’aquell moment comencen a fer classes individuals per parelles amb professors qualificats.

Llegir, escriure, educació auditiva, composició, harmonia…tots aquests continguts i més, s’adequaran segons el grup i el nivell de l’alumnat. Aquestes sessions seran en grups de mínim 5 alumnes i tindran una durada de 60 minuts. Amb el material corresponent a aquest disc vam participar en una competició europea, el concurs anomenat Eurofolk, en l’edició de l’any 2007, on vam ser guanyadors de la fase espanyola i en una disputada final vam quedar segons a nivell europeu.

De formació clàssica, pianista de base, es va passar a l’acordió diatònic a l’AMTP de la mà de Perepau Jiménez, ampliant la seva formació amb el mestratge d’altres acordionistes destacats, com Daniel Violant, Carles Belda, Cati Plana, Ignacio Alfayé, Marc Serafini, Iker Goenaga etc… i en les diferents edicions de l’ Escola Catalana de la Festa (FESTCAT), en les especialitats de música i dansa.